Är du osäker på hur kyrkovalet går till? Då är du inte ensam.
Men ingen fara, vi hjälper dig med svaren på dina frågor – oavsett vad det gäller!
Om du inte hittar svaret på din fråga, kontakta kyrkoval@alternativforsverige.se så hjälper vi dig!
Observera att nedan information avser kyrkovalet 2021. Texten kommer att uppdateras.
Kyrkovalet är den 19 september. Du kan då rösta i den vallokal som står på ditt röstkort, eller så kan du förtidsrösta i vilken lokal som helst från och med den 6 september.
Kyrkovalet skiljer sig lite från riksdagsvalet i och med att inte alla svenska medborgare har rösträtt.
För att rösta måste du:
Om du röstar på valdagen så räcker det med att du har med dig legitimation. Du måste dock gå till den vallokal som står på ditt röstkort som du får hemskickat till dig.
Röstkortet skickas till din folkbokföringsadress senast 1 september.
Om du förtidsröstar så måste du både ha med dig röstkort och legitimation.
Alternativ för Sverige ställer upp i valet till kyrkomötet, vilket är kyrkans motsvarighet till riksdagen.
För att rösta i valet till kyrkomötet använder du en gul valsedel.
Antingen så använder du vår färdigtryckta valsedel, med vårt namn och våra kandidater på, eller så kan rösta med en gul, blank valsedel. Du skriver då bara “Alternativ för Sverige” på valsedeln, och röstar sedan som vanligt. Det spelar ingen roll om du skriver med små eller stora bokstäver, eller om du råkar göra något stavfel.
I Stockholm, Göteborg, Uppsala och Visby stift ställer vi dessutom upp i valet till stiftsfullmäktige, vilket är kyrkans motsvarighet till landsting/region.
För att rösta på oss i stiftsfullmäktige tar du en färdigtryckt rosa valsedel med vårt namn på. Om det inte finns går det lika bra att använda en blank rosa valsedel och skriva “Alternativ för Sverige” på. Det spelar ingen roll om du skriver med små eller stora bokstäver, eller om du råkar göra något stavfel.
Det går utmärkt att rösta på både Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna i valet. Du röstar då enligt följande struktur:
Till kyrkomötet finns 249 direktvalda platser. Ingen 4%-spärr finns som i riksdagsvalet, utan valet är helt proportionerligt.
För ett mandat krävs omkring 0,4 procent av rösterna. Om lika många röstar i årets kyrkoval som förra valet, skulle det krävas ungefär 4000 röster för ett mandat.
I riksdagsvalet och EU-valet fick Alternativ för Sverige omkring 20 000 röster. Om en stor del av våra väljare röstar på oss även i kyrkovalet, tar vi plats i kyrkomötet – inte bara med ett, utan med flera mandat.