4/29/2025
Kyrkovalet äger rum den 21 september, och nu står det klart att Alternativ för Sverige går till val med fler kandidater än i något tidigare val (även inkluderat riksdagsval och EU-val). Totalt finns 90 kandidater, att jämföra med 65 kandidater vid förra kyrkovalet.
Valet till kyrkomötet har ingen enhetlig rikslista, utan varje stift i landet har en egen lista även till den nationella nivån.
Här kan du se alla kandidater till kyrkomötet.
Att Alternativ för Sverige storsatsar i årets kyrkoval är tydligt på fler sätt än bara antalet kandidater.
Vi kandiderar nu för första gången till samtliga 13 stiftsfullmäktige, alltså Svenska kyrkans regionala nivå. Förra valet ställde vi bara upp i ett fåtal av dessa val, och tog mandat i Stockholm, Göteborg och Visby stift.
Listorna till stiftsfullmäktige särredovisas inte på hemsidan eftersom kandidaterna på dessa listor är desamma som i kyrkomötesvalet.
Nytt är också att vi på vissa platser kandiderar till den lokala nivån (kyrkofullmäktige). Det gäller följande församlingar/pastorat:
Bjärnums pastorat
Mats Loman
Fjärås-Förlanda församling
Sven Wingbro
Katrineholmsbygdens församling
Morten Källström
Anita Berg
Klinte pastorat
Emanuel Wäsström
Uppsala pastorat
Simon O. Pettersson
Kiril Arsov
Valdemarsvik-Ringarums pastorat
Nina Olofsson
Värmdö församling
Anders Bergström
Örnsköldsviks södra pastorat
Sven Valerio
Årets kyrkoval genomförs med två stora förändringar jämfört med förra gången.
Valsedlar
Valsedelssystemet har reformerats. Det innebär att alla valsedlar (från Alternativ för Sverige och övriga grupper) postas direkt från tryckeri till vallokalerna. Nomineringsgrupperna hanterar inte valsedlar själva. Däremot har vi fortfarande stora valsedelskostnader, eftersom vi betalar valsedlarna i de val där vi inte redan är invalda i församlingen (till exempel majoriteten av alla stiftsfullmäktige). Där vi tar mandat, återbetalas dock kostnaden retroaktivt.
Det här är, på det stora hela, en positiv förändring för Alternativ för Sverige. Vi kan nu frigöra tid åt kampanjarbete istället för valsedelslogistik.
2 %-spärr
Den andra, och ännu större förändringen, är att valet för första gången genomförs med en 2 %-spärr. Tidigare har valen varit helt proportionerliga vilket gjort att det krävts cirka 0,4 % för ett mandat. När Alternativ för Sverige blev invalda, reagerade de andra grupperna starkt och beslutade att hämnas.
En motion om att införa en spärr lades fram av Socialdemokraterna tillsammans med fem andra grupper: Centerpartiet, Vänstern i Svenska kyrkan, Öppen kyrka för alla, POSK och Borgerligt alternativ. Den röstades igenom med majoritet på kyrkomötet, år 2022. Olika alternativ utreddes sedan, och i höstas beslutade kyrkomötet att spärren skulle bli 2 %.
Det här är en negativ förändring för Alternativ för Sverige. Men vi tror att vi har goda chanser att skrälla, precis som i förra årets kyrkoval. För att komma över 2 %-spärren skulle vi behöva få omkring 18 000 röster (att jämföra med förra valets 11 000), givet samma valdeltagande i år.
Berätta för familj och vänner att det är kyrkoval, och tipsa dem om att rösta på Alternativ för Sverige!
För mer information,
press@alternativforsverige.se